Мома Димић: „Живео живот Тола Манојловић“

Адаптација и режија: Петар М. Теслић
Декор и костими: Милић од Мачве
Музика: Зоран Христић
Лектор: др Бранивоје Ђорђевић

Тола: Петар Краљ

Представа „Живео живот Тола Манојловић" Моме Димића, у режији Петра М. Теслића премијерно је изведена 28-ог јануара 1967. године у Атељеу 212 и од тада Петар Краљ је одиграо на многим домаћим и страним сценама преко хиљаду пута. После тридесет година од прве премијере ова представа је децембра 1997. године имала своју другу "премијеру" опет у Атељеу 212, на сцени Театра у подруму.

Представу о животу Толе Манојловића, каменоресца, ковача, земљорадника из Неменикућа опхрваног многим болестима и тегобама до сада је видело око двеста хиљада гледалаца.

„Ова монодрама вероватно не би била оно што јесте да је на неки начин под своје није узео чудесни Петар Краљ. Он се у лику Толе Манојловића, каменоресца, земљорадника и ковача из Неменикућа, опхрваног многим болестима и тегобама, осећа комотно, као у разгаженим ципелама, односно опанцима које носи. Захваљујући пре свега њему, ова представа је до сада изведена преко хиљаду пута. Своју премијеру је имала на сцени Театра у подруму Атељеа 212, а играна је на многим сценама у земљи и иностранству. До сада је видело преко 200.000 гледалаца.

Перин Тола можда тако дуго и траје јер на неки архетипски начин исијава све оно добро и лоше везано за нашег сеоског, тачније, поткосмајског човека. Његова жудња да дохвати недохватљиво – велики плави балон попут неке велике чудесне лубенице; његови недосањани снови, у којима се никад не сања небо, је ваљда оно што све ове године плени и привлачи публику којој је доста судбина ликова које не разуме, који су јој далеки. Тола уз све своје мане, привлачи и својом топлином, непосредношћу, али и својом лукавошћу и огромном жељом за преживљавањем и животом."

Душан Даријевић

Петар Краљ

(оригинални текст монодраме)