Петaр Кочић: „Јазавац пред судом“

Режија: Павле Лазић
Лектор: др Милорад Дешић
Сценограф: Тодор Лалицки
Асистент сценографа: Тања Марчетић
Костимограф: Драгица Павловић
Музика: Иван Бркљачић
Кореограф: Соња Дивац
Организатор: Душко Ашковић

Давид Штрбац : Петар Краљ
Судац: Тихомир Станић
Писарчић: Александар Стојковић
Доктор: Ђорђе Марковић

Данас кад се мало одмакнемо и погледамо сами себе, онако, са стране, и ако смо чиста ока и поштена срца, морамо рећи – признати, да цео српски народ подсећа на оног несрећног јазавца у врећи Давида Штрпца. Виримо из вреће, очекујући да видимо где ће нам, ко ће нам, и зашто ће нам све судити?! Становници земље Петра Кочића морали би да подигну велики споменик човеку који носи врећу и у врећи нас.

Душан Ковачевић

Корисне везе:


ПОЛИТИКА, Београд, среда 7. децембар 2005.

БОРБА С МАГЛАМА

На сцени Звездара театара вечерас у 20.00 часова биће премијерно изведено најпопуларније и најчитаније дело Петра Кочића – драмолет „Јазавац пред судом" у режији Павла Лазића. Представа је урађена у копродукцији са Народним позориштем Републике Српске из Бањалуке. Премијера у бањалучком позоришту, са истом сценографијом, биће изведена два дана касније, 9. децембра.

Прво сценско извођење „Јазавца пред судом" било је пре једног века, односно 26. новембра 1905. године на сцени Народног позоришта у Београду, у режији Саве Тодоровића који је тумачио и лик домишљатог Давида Штрпца.

Кочићевог Давида вечерас ће на сцени Звездара театра играти Петар Краљ који није желео унапред да коментарише лик који игра.

– Сада се борим са маглама. Мој Давид је као и ја, али због сујеверја не желим да га превише откривам. Мислим да ће бити жив и динамичан. Овај текст који је написан пре више од стотину година, а игран пре једног века, мислио сам да неће имати одјека у овим нашим временима. Како смо га више ишчитавали сви ми заједно, схватили смо да је тај језик још увек жив, драгоцен и богат. Лепо је изговарати те реченице, лепо је изговарати те мисли како их је Петар Кочић написао – каже Петар Краљ.

„Јазавац пред судом" у протеклом веку био је тема многобројних расправа и студија, уз то, бележе театролози, представља и једно од најчешће штампаних дела српске драмске књижевности. Препоруку за његово сценско извођење дао је још Јован Скерлић, високо ценећи Кочићеву приповедачку изворност.

Питали смо Петра Краља колико препредени и мудри Кочићев Давид и „Јазавац пре судом" кореспондирају са овим временом .

– Видећемо колико овај комад може да кореспондира са овим временом. Наши пријатељи који су имали прилику да виде на пробама овај комад доста су се саживели са њим. Мислио сам да ће он можда бити на неки начин непрепознатљив људима који живе у овом времену, јер , ипак, то је другачије време. Међутим, има ту неких ствари које је Кочић погодио, не само у менталитету, него уопште у односу према спољашњем свету у коме живе нормални људи који покушавају да живе од онога што имају, у овом случају од земље и својих десет прстију. Ту се суштински ништа није променило. Не желим да говорим унапред, али мислим да има доста ствари које се, на жалост, нису много измениле и поред тога што је између нас цео један век – каже Петар Краљ.

Ово је представа о једном човеку који покушава да разбије конвенције, да разбије нешто што му је наметнуто као нека врста дефинитивног начина живота, једног окружења које он покушава да искуша, али да искуша и себе. У том погледу је то нека врста интимног, односно јавног преиспитивања и мале побуне, али више бих рекао да је то покушај да се ствари сагледају и из неког другог угла, а не из оног угла на који смо навикли: ово је овако, ово је по закону.... Ово је неки покушај да се разбију устаљене норме, додаје познати глумац.